Interviu cu Dan Mihalache, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – Consecințele Brexit-ului pentru românii din Marea Britanie

unnamed

– În ce măsură considerați că rezultatul Brexit-ului afectează romanii stabiliți în Marea Britanie?

Sigur că situația va deveni mai complicată pentru românii stabiliți în Marea Britanie odată cu activarea art. 50 din Tratatul Uniunii Europene care va însemna declanșarea efectivă a procesului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Vor fi negocieri, vor fi discuții cu privire la statutul cetățenilor europeni, inclusiv români, care se află acum pe teritoriul Marii Britanii. Sunt mai multe ipoteze în momentul de față în discuție. Îmi este greu să spun care va fi până la urmă soluția care va prevala. Ceea ce eu aș recomanda tuturor cetățenilor români care pot face acest lucru, este să își clarifice situația legală în ceea ce privește șederea în Marea Britanie. Nu cred că vor fi probleme în legătură cu cei care au reședința permanentă. Nu cred, de asemenea, că vor fi probleme cu cei care au un contract de muncă permanent. Pentru restul însă clarificarea situației legale este esențială.

– Ați identificat nemulțumiri din partea românilor stabiliți în Marea Britanie după instaurarea guvernului condus de d-na Teresa May?

Nu avem date care să sugereze reacții ale comunității românești ostile guvernului condus de Teresa May. Până la urma această guvernare are de pus în aplicare rezultatul unui referendum și noi respectăm acest act de voința politică.

– Ce trebuie să facă cetățenii români din Marea Britanie în momentul în care constată faptul că drepturile acestora sunt încălcate?

Cetățenii români trebuie să sesizeze întâi autoritățile și ambasada. Cel puțin la nivel public, discursul autorităților spune că nu vor exista discriminări ale cetățenilor români sau europeni în acest moment. În măsura în care există incidente, fapte, date, dorim ca în primul rând ambasada să fie informată pentru a exista un dialog cu autoritățile competente din Marea Britanie.

– În ce măsură ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană poate restricționa dreptul la muncă al romanilor stabiliți în Marea Britanie?

Vom vedea cum va decurge procesul de negociere a Brexitului. Sigur că într-o formă sau alta rezultatul referendumul asupra statutului Marii Bâțanii de membru al Uniunii Europene exprimă un refuz al migrației economice. Nu cred că un guvern britanic va putea să evite măsuri care să restricționeze migrația economică ca efect al referendumului. Pe de altă parte, așa cum am spus mai sus, cei care au rezidența permanentă și cei care au contract de muncă stabil, nu cred că au a se teme în momentul de față.

– Care sunt pârghiile de care statul român dispune în vederea protejării intereselor cetățenilor romani aflați în Marea Britanie?

Va exista un proces de negociere în format multilateral dar și în format bilateral, proces în care România va pune în primul plan tema libertății de mișcare a cetățenilor români.

– Care sunt obiectivele României în cadrul relației diplomatice cu Marea Britanie în timpul mandatului dumneavoastră?

Obiectivele le-am enunțat cu ocazia audierii mele în Parlamentul României. În primul rând, cred în întărirea parteneriatului strategic româno-britanic, într-un nou nivel al relațiilor mai ales în domeniul economic. Al doilea obiectiv ţine de cum vom desena împreună raporturile bilaterale după ce Marea Britanie nu va mai fi membră a Uniunii Europene. Cred că putem să organizăm aceste relații bilaterale de o manieră încât ele să fie un model. Al treilea obiectiv ţine de comunitatea românească și de valorificarea potențialului ei în Marea Britanie. Sunt foarte mulți oameni de succes, români care au performat în foarte multe domenii: în universități, în zona financiară, în medicină, în IT. Ei pot să fie o interfață bună în raport cu societatea britanică.

– La finalul acestui interviu am rugămintea să transmiteți un mesaj comunității românești din Marea Britanie, în legătură cu semnalarea problemelor pe care le întâmpină după Brexit.

Mesajul meu este unul simplu, deocamdată nimic nu s-a schimbat în statutul românilor din Marea Britanie după referendumul privind Brexit. Acum nu avem motive de nervozitate sau îngrijorare.

Al doilea mesaj ce doresc să-l transmit; toți cei care au posibilitatea de a-și reglementa legal șederea în Marea Britanie să o facă cu celeritate.

În final, al treilea mesaj este acela că statul român va apăra interesele cetățenilor săi în Marea Britanie. Le spun tuturor că dacă există probleme și incidente este bine ca ele să fie semnalate atât autorităților și ambasadei.

unnamed-1

Dan Mihalache a fost numit Ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, prin Decret nr 575 din 8 iunie 2016, semnat de Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Dan Mihalache (n. 1971) este absolvent al Facultății de Drept, Universitatea București (1994) și doctor în Științe Politice (SNSPA, 2008). A absolvit, de asemenea, cursurile Colegiului Național de Apărare (1998). Este specialist în analiză și marketing politic, fiind, începând cu anul 2010, mai întâi, cadru didactic asociat și apoi lector universitar la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”.

A fost responsabil de analiză și comunicare în numeroase campanii electorale. Începând cu 2009 a condus în mai multe rânduri Departamentul de Analiză Politică și Comunicare al Partidului Național Liberal (PNL). În 2014 a fost responsabil de strategia campaniei electorale prezidențiale a Președintelui PNL, Klaus Iohannis.

Are experiență în administrarea instituțiilor publice, îndeplinind funcțiile de consilier al Prim-ministrului (2001-2004), Secretar General Adjunct al Guvernului (2012),  Secretar General Adjunct și Secretar General al Senatului (2013-2014). A fost deputat în Parlamentul României (2004-2008), observator și membru al Parlamentului European (2006-2007).

În perioada decembrie 2014 – iunie 2016, Dan Mihalache a ocupat funcţia de Consilier prezidențial,  şef al Cancelariei Prezidenţiale şi şef al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat pe Dan Mihalache cu Ordinul Naţional „Steaua României” în rang de Cavaler.

Este coautorul volumului Trei ani la urne, vol. I (Nemira, 2012), alături de Iulia Huiu. A publicat, de asemenea, numeroase articole de analiză. Vorbește fluent limbile germană și engleză.

 

Reclame
Interviu cu Dan Mihalache, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – Consecințele Brexit-ului pentru românii din Marea Britanie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s